Полезна информация

За да бъде престоят ви в София по време на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз ефективен, спокоен и приятен, предоставяме информация за графика на събитията, обществения транспорт, условията за настаняване и други полезни съвети.

Събития по време на председателството

Програмата на събитията в рамките на Българското председателство е достъпна в секциите „Политически събития“ и „Културни събития“.

Абонирайте се за прессъобщения

Ако искате да получавате прессъобщения за Българското председателство, моля изпратете имейл на адрес press.eu2018bg@government.bg. Моля посочете в съобщението си дали искате да получавате известия и за политическите, и за културните събития. За всички публикации на сайта на Българското председателство можете да се абонирате чрез RSS.

Валута

Официалната валута в България е българският лев. Обменния курс лев:евро е приблизително 2:1. Валутни обмени могат да се правят в банковите клонове и в обменните бюра (препоръчваме да прочетете дали бюрата вземат комисион за обмяната и какъв е неговият размер). Банкоматите приемат повечето кредитни и дебитни карти. По-голямата част от магазините приемат разплащания с карти, но все още има и изключения. Дневните валутни курсове можете да проверите на Българската народна банка.

Полети

Информация за всички полети от и до София можете да откриете на сайта на Летище София.

Обществен транспорт

София разполага с добре развита мрежа на градския транспорт, която включва две метролинии, трамваи, автобуси и тролейбуси. От Летище София до центъра на града се стига с автобус 84 (Терминал 2 – Терминал 1 – Център, спирка „Ген. Гурко”), автобус 184 (Терминал 1 – Център, спирка „Ген. Гурко”) и с метролиния 2 (Терминал 2 – станция „Сердика”).

Пътуването в софийския градски транспорт струва 1,60 лева. Един билет важи за едно пътуване. Може да бъде закупен от шофьора, от машина в превозното средство или от будките за вестници. Има различни билети за наземния и подземния обществен транспорт. Срещу 12 лева можете да си купите талон от 10 билета за наземния транспорт или карта за 10 пътувания с метрото. Дневна карта за цялата мрежа на градския транспорт струва 4 лева. Обърнете внимание, че е необходимо да валидирате билета си, като го перфорирате в трамваите, автобусите и тролейбусите и като го маркирате чрез електронната система на влизане в метростанцията. Глобата за нередовни пътници е 40 лева. Повече информация за разписанието, маршрутите и цените на градския транспорт можете да откриете на сайтовете на Центъра за градска мобилност и на „Метрополитен.

Ако предпочитате да се придвижвате с такси, препоръчваме да се обърнете за съдействие към рецепцията на хотела си.

София е свързана с други градове чрез ЖП транспорт и автобусен транспорт.

Таксиметрови услуги

В София има много частни таксиметрови компании. Цената на пътуването от Летище София до центъра на града не бива да надвишава 15-20 лева. Препоръчваме да използвате услугите на компания „ОК Супертранс”, която е партньор на Летище София. Можете да поръчате такси в офисите им в залите за пристигащи пътници на Терминал 1 и Терминал 2. За повече информация посетете сайта на „ОК Супертранс”.

ВАЖНОПрепоръчваме да не използвате услуги, предложени извън офисите на компанията или пред сградата на терминала, за да избегнете риска от злоупотреби.

Ако ползвате такси за придвижване в София, обръщайте внимание на тарифите, посочени на стикерите върху автомобилите. Дневната тарифа не бива да е по-висока от 0,80 лева, а нощната – не по-висока от 0,90 лева.

Мерки за сигурност

Националната служба за сигурност и полицията ще отцепят периметър за сигурност около местата, на които се провеждат събития в рамките на Българското председателство. Достъпът на лица без акредитации няма да бъде възможен.

Настаняване

Тъй като София се превръща във все по-популярна туристическа дестинация, препоръчваме да резервирате стая за престоя си предварително. За повече информация посетете акредитационната система.

Часова зона

Източно европейско време – GMT +2, с лятно часово време GMT +3; без времеви зони в страната

Телефонен код

За България 00359 или +359

За София 02

Електрически контакт

Волтаж: 220V

Честота: 50Hz

Тип: F (европейски стандарт с два кръгли щекера)

Улично движение

В България превозните средства се движат от дясната страна на пътя. Ограничението на скоростта е 50 км/ч в населени места, 90 км/ч извън населени места и 140 км/ч по магистралите и скоростните пътища. За по-подробна информация се запознайте с правилата за пътна безопасност на сайта на Европейската комисия.

Спешни телефони

Наберете 112 – единния европейски номер за спешни повиквания на линейка, полиция или пожарна.

Език

Официалният език в България е българският. Английският и руският са широко разпространени, а френският и немският – в по-малка степен. Българският език е индоевропейски език от групата на южнославянските езици. Пише се на кирилица.

Официални празници по време на Българското председателство

1 януари – Нова година

3 март – Ден на освобождението на България

5 март – почивен ден по случай Деня на освобождението на България

6 април – Разпети петък

7 април – Велика събота

8 април – Великден

9 април – Светли понеделник

1 май – Ден на труда

6 май – Гергьовден/Ден на Българската армия

7 май – почивен ден по случай Гергьовден/Деня на Българската армия

24 май – Ден на славянската писменост и култура

Работно време

Магазините в София затварят между 18:00 и 22:00 часа всеки ден, повечето търговски центрове са отворени до 22:00 часа.

Аптеките са отворени между 8:00 и 20:00 часа всеки ден.

Денонощни аптеки в центъра на София:

Аптека „Авокадо“, ул. „Патриарх Евтимий“ 56, тел. 02 481 8888

Аптека „Арония 2001“, бул. „Пенчо Славейков“ 6, тел. 02 953 1308

Аптека „Авицена“, ул. „Константин Иречек“ 2, тел. 02 954 9635

Банките са отворени между 8:00 и 18:00 часа в делнични дни. Банковите клонове в търговските центрове работят до по-късно.

Пушене

Пушенето на обществени места е позволено само на определените за това места.

Интернет

На много обществени места в София има безплатен безжичен интернет, почти всички заведения и ресторанти предлагат безплатна Wi-Fi връзка.

Климат

България се намира в зона с умереноконтинентален климат и разнообразни условия в различните сезони. Средните зимни температури са около минус 10̊, като понякога падат до минус 20̊. Студеното време често е придружено от обилни снеговалежи. Лятото е горещо със средни температури над 30̊, които стигат и до 40̊ в горещите месеци юли и август. Пролетта и есента са меки, често дъждовни. Актуална прогноза за времето в София и България е достъпна на сайта на Националния институт по метеорология и хидрология към БАН.